Dekens zijn niet meer weg te denken bij de paarden. Elk paard is anders en ook elke deken, zo heeft elke deken zijn eigen pasvorm en eigenschappen. Om de geschikte deken te vinden voor jouw paard is het belangrijk om te weten wat voor type deken je zoekt en welke maat je nodig hebt. Zo hebben wij een ruim assortiment aan verschillende dekens van de merken Bucas, EQuest, Horseware, Premier Equine, Showtack en Wahlstén.

Soorten dekens

Voor het kiezen van de juiste deken moet je altijd rekening houden met een aantal factoren. Staat je paard veel buiten of op stal, is er mogelijkheid tot het wisselen van de dekens, de temperaturen, wordt je paard geschoren, de leeftijd en het ras. Twijfel jij over welke deken je het beste kan opdoen? Kom gerust eens langs voor informatie.

Regendeken
Dit is een waterdichte deken die het paard beschermt tegen de regen en de wind, meestal zijn deze dekens 0 of 50 gram.

Winterdeken
Een gevoerde deken die je paard beschermt tegen de kou. Winterdekens zijn er in verschillende diktes en met of zonder hals. De warmte van de deken hangt af van de hoeveelheid gram vulling. Wat je paard nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren, zoals wel/niet geschoren, ras, leeftijd en de temperatuur.
0 gram - 10°C tot 15°C graden
100 - 200 gram - 0°C tot 10°C graden
300 - 400 gram - 0°C tot -10°C graden
Uiteraard is dit een richtlijn, elk paard is anders, kijk daarom goed naar wat jouw paard nodig heeft.
Winterdekens heb je in 2 varianten: de staldeken en de outdoordeken. Een staldeken is geschikt voor op stal, deze zijn meer ademend dan een outdoordeken, maar niet waterdicht zoals de outdoordeken. Indien je kiest voor een staldeken, zal je dekens moeten wisselen als je paard naar buiten gaat met de regen. Bij een outdoordeken hoef je geen dekens te wisselen. Tevens heb je nog de onderdeken, deze doe je onder je regen/outdoor deken. Zo kan je makkelijk verschillende diktes dekens combineren. Zo hebben Bucas en Horseware een speciaal systeem om de onderdekens aan de outdoordeken vast te maken, waardoor de dekens niet over elkaar gaan schuiven.

Zweetdekens/coolers
Deze dekens worden vaak gebruikt na een training of bij transport. Deze dekens voeren het zweet af en houdt je paard warm.
Vliegendekens/eczeemdekens: Met het warme weer komen ook de vliegen en dazen weer om de hoek kijken. Deze dekens hebben kleine mazen, dit zodat er voldoende lucht bij je paard komt, maar ze wel beschermen tegen vliegen. Veel vliegen-/eczeemdekens zijn tegenwoordig uv-beschermend en beschermen je paard tegen de zon.

Therapiedekens
Veel merken, zoals Bucas en Horseware hebben ook hun speciale therapie dekens, dit zijn bijvoorbeeld dekens met magnetische werking, welke zorgen voor een betere doorbloeding, ontspanning en herstel van de spieren.

Maatvoering dekens

Maatvoering

De juiste maat deken is van groot belang. Een te grote of te kleine deken vergroot de kans op schuurplekken of zullen snel scheef gaan hangen. Bij dekens wordt er gesproken over een bovenmaat en een ondermaat. De bovenmaat wordt gemeten van de schoft tot het begin van de staartwortel, de ondermaat vanaf de borst (A) tot de bil (B). De maten van dekens worden bijna altijd in onderlengtes aangegeven. Wil je de maat van je paard opmeten? Begin dan met je centimeter op het midden van de borst (A), haal je meetlint langs de zijkant van je paard tot achter op de bil (B), dan heb je een indicatie van de ondermaat die je paard nog heeft (niet helemaal tot de staart meten!).

Pasvorm

Elk paard is anders en elke deken heeft een andere pasvorm, toch hebben we een richtlijn om te zien wat voor jouw paard van toepassing is. Let wel op, ook de bouw van je paard is van groot belang bij de pasvorm van een deken. Heb jij je paard opgemeten en een deken bij ons gekocht? Pas voor de zekerheid de deken altijd over een zweetdeken heen. Op deze manier kan je kijken of de maat goed is, maar komen er geen haren in de nieuwe deken. Op deze manier kan de deken nog geruild worden.

SchofthoogteDeken (onder)maat
60 - 70 95
71 - 80 105
81 - 90 115
91 - 100 125
101 - 110 135
111 - 120 145
121 - 130 155
131 - 140 165
141 - 150 175
151 - 161 185
162 - 168 195
169 - 174 205
175 - > 215

Dekenmaat meten

Country Mill Horse-Support

Ohmstraat 11
3861 NB Nijkerk
(Gelderland, Nederland)
Overige bedrijfsgegevens

Showtack logo
Wintec logo
Equilog logo
Zadelmeting inplannen